Thursday, December 4, 2008

rindu saat belajar

salam..to all my dearest
kak nonie ngan kin kin, my loyal reader..
sorry naa bz sket,cari kerja..then cari kerja lg..pastu pc kat umah lak rosak so tak dpt nak online
doakan saya cepat2 dpt kerja yea...
takleh lepak2 dah

Sunday, July 27, 2008

~stay the same...always~

love is always complicated...



i really love the chorus...



do you remember how friendly you are?
do you remember that you love someone?
do you also remember....
what you said about how important and
how much you love a person like me?



sometimes...when we love someone its hard for us to go to someone else,
no matter how bad they hurt us,sometimes we just stay the same..
because we love them so much..
and sometimes they just don't understand or don't want to understand our love
it's ok...if we pray for happiness towards other people..
insya-allah the happiness will be ours..
take care dear all..


love is just around the corner...
love your family, relatives, friends and surroundings
there will always someone in this world love you as you are
who care for you..and always thinking about you..
love yourself then you love others as much as you love yourself..
then everyone will be happy...
lots * 8 000 000 of love to all muaxx :-*

Friday, July 25, 2008

~Demam bollywood~

my lovely roomate ajar saya camner nak guna you tube...apa lagi inilah hasiknyea...sambil study sambil layan..here are some of my favourite..








salam...suppose nak balik kedah ngan kakak a day b4 my birthday...tp tak jadi sebab tiket takdak...so on my birthday last saturday i spent the whole day ngan fairuz teman dia beli barang2 dapur..end up makan bakso kat mc...yummy xdak gambar sbb lupa nak amik hehehe...
then sunday night baru laa my lovely sisters sambut my birthday..atas alasan adik2ku ini may makan steamboat....so kakak yg sweet lagi penyayang nie..buat laa steamboat tomyam utk my lovely sis...kasi spesel sket selalu makan chicken soup jek
i really hope they have fun..tp yg paling best..siti nur nadia aminah buat kan kek birthday utk saya..waa sangat happy, dah laa kek warna pink..so happy..i felt a lot2 of love that night...
enjoy the pictures moments of happiness...love them so much





















and the presents......


i'm so happy...roses yg i love u to kak sue yg bagi...kak sue yg kerja kat klinik jasniah tu...sayang kak sue..
pastu card dari pada budak2 F218 hostel mmu melaka...
then the green giraffe from kin2 my love...gambar dia ada kat situ..hehe saat2 kami mamam sama2 kat seoul garden yg marvelous tu....pastu yg bulat2 colourfull tu..dari adik fiqa ngan pika...hehe fiqa^2..
buku aku terima nikahnya tu fadil dak usrah yg kasik dia tanya what i want...apa lagi pow laa
i'm so happy...
tp there's a slight sadness...yealaa people yg tak ingat forever pun taknak ingat..hurm life must go on.....

miss my abah...he always will give me some money on my birthday then i can bought a cake n enjoy it with friends...
takpolaa i had a several best birthday in my life i think its fine with me...

Monday, July 14, 2008

Kita Adalah Cermin

Dulu abg hairil selalu cakap pasal benda nie,tapi kurang faham..so sekarang dah faham kenapa...

Kit
a Adalah Cermin

www.iLuvislam.com
*oleh: Azree Hanifiah


“Perempuan Islam kena pakai tudung kan?” Tanya beberapa peserta perempuan India di Kem Seri Perkasa. Pada malam itu saya sedang duduk berbual-bual bersama beberapa orang rakan di dewan makan.

Kami didatangi sekumpulan peserta PLKN India perempuan yang seakan mahu bertanya banyak hal. Dan itu antara soalannya.

“A’ah. Kalau dalam Islam ia dimasukkan dalam kategori wajib yang maksudnya mesti atau tidak boleh tidak buat perkara tersebut. Jadi, semua orang perempuan memang kena pakai tudung tu,” Jawab Zulhaizar kepadanya. Saya sekadar menganggukkan kepala sahaja mengiyakan jawapannya.

“Kalau macam tu kenapa ada peserta perempuan kat bilik kami tak pakai tudung pun bila keluar?” Soalnya pula. Soalannya kali ini sedikit mengejutkan saya. Tidak tahu hendak dijawab bagaimana. Seakan tempelaknya terkena ke muka saya juga.

“Manusia ni walaupun berbeza agama tetapi perangainya tetap sama. Ada yang hendak ikut undang-undang dan ada yang langgar. Samalah macam pelajar sekolah, ada pelajar yang ikut peraturan dan ada pelajar yang tak ikut,” Dan saya harap jawapan ini dapat menjawab soalannya tadi.

Cuma apa yang ingin diutarakan di sini, bukan isu bagaimana hendak menjawab soalan tersebut. Tetapi isunya adalah jika seseorang itu melakukan sesuatu perkara yang tidak baik, yang rosak bukan sekadar namanya tetapi juga organisasi yang dimasukinya. Mugkin ada sedikit terpantul kepada organisasinya itu.

Begitulah juga dengan agama yang anda pegang hari ini. Setiap hari kita berhadapan dengan pelbagai jenis manusia. Tidak kiralah orang itu agama apa. Tetapi mereka juga memerhati tingkah laku kita.

Dan mungkin jika kita berkelakuan tidak elok, ada jenis yang sekadar mempersoalkannya di dalam hati, tetapi bila sampai ada orang yang mahu mengajaknya masuk ke dalam Islam, jangan hairan jika perkara tersebut yang akan menjadi persoalannya nanti.

Dan andai orang yang melihat jika kita berkelakuan tidak sedap dipandang itu adalah orang Islam sendiri tetapi ragu-ragu dengan keislamannya, mungkin hal ini menjadi lebih parah lagi.

Kita Adalah Cermin

Ada satu lagi kisah yang saya alami semasa mengikuti Program Latihan Khidmat Negara dulu. Ada seorang sahabat baik saya seorang lelaki cina, Ng Teng Hong.

“Azree, kamu orang Islam kena sembahyang hari-hari kan?” Saya menganggukan kepala dan kemudian dia menyambung, “Tapi kenapa tak nampak diorang sembahyang pun.”

Itu pandangan seorang beragama Budha terhadap kami peserta Muslim. Kemudian masih dalam perkara yang sama tetapi saya berhadapan dengan peserta lelaki yang beragama Islam pula bila diajak sembahyang sama-sama.

“Kau nak ajak aku buat apa. Tu budak sekolah agama tu, tak sembahyang pun,” Katanya sambil menunjukkan ke arah seorang rakan sebilik. Terasa dengan kata-kata rakan itu, barulah dia sembahyang juga. Tapi, tidak pasal-pasal nama ‘sekolah agama’ juga yang keluar.

Teringat kata Nabi Muhammad, “Seorang yang beriman itu adalah cermin kepada saudaranya.”

Kata-kata yang ringkas tetapi memberi makna mendalam. Nabi Muhammad hanya mengibaratkan seorang muslim kepada muslim yang lain dengan objek cermin. Mesti ada sebab-sebabnya.

Ciri-ciri cermin

Saya cuba bahagikan kepada dua untuk menerangkan ciri-ciri cermin ini. Pertama, bagaimana kita cirinya yang perlu kita ambil. Kedua, ciri-ciri cermin yang perlu kita berhati-hati.

Kenapa kita pula yang kena berhati-hati? Kerana Nabi Muhammad telah mengibaratkan kita sebagai cermin. Cuma kita kurang berhati-hati dengan sifat kita yang seperti cermin.

Ciri paling umum sesuatu cermin adalah pantulan(reflection). Apabila kita berdiri di depan cermin, akan wujud imej kita di cermin tersebut. Itulah yang dipanggil sebagai pantulan. Sifat pantulan inilah yang perlu ada bagi setiap orang muslim, tidak kira jurujual, doktor, peguam dan lain-lain lagi.

Dan kita perhatikan pula bagaimana cermin bertugas dalam memberi pantulan(reflection) yang perlu kita tiru:

1. Senyap - Cermin memberi reflection tanpa berkata apa-apa. Begitulah juga kita, untuk menegur, perlulah menegur secara hikmah, baik bukannya dengan cara memaki hamun, mengata, mengumpat dan sebagainya.

2. Sepanjang masa – Cermin memberi reflection sepanjang masa, tidak kiralah bila-bila masa kita ke cermin tersebut, pasti cermin tersebut akan menjalankan tugasnya. Dari pagi sampailah ke pagi esoknya. 24 jam. Begitulah juga dengan kita, perlu memberi imej diri yang baik 24 jam. Dari bangun tidur hinggalah tidur semula. Bukan sejam dua sehari.

3. Tidak lupa tugas - Jika kita memecahkan cermin, kita masih boleh nampak diri kita pada serpihan-serpihan cermin itu kerana perlu diingat reflection cermin sepanjang masa. Signifikannya biar dimaki hamun, dizalimi, atau dalam keadaan susah kita tetap perlu menunjukkan imej muslim yang baik.

4. Tidak mengungkit - Keburukan yang terserlah hanya diberitahu semasa kita berhadapan dengan cermin. Cermin tidak akan menyimpan imej-imej buruk tersebut selepas kita beredar dari cermin tersebut. Begitulah juga dengan kita, setelah memberi teguran kepada saudara kita, haruslah kita cuba melupakan keburukan mereka.


Kemudian kita lihat pula apa ciri-ciri cermin yang perlu kita berhati-hati:

1. Tidak memilih imej - Cermin tidak memilih imej untuk dipantulkan. Kalau imej luar seseorang itu buruk, maka buruklah juga imej dalam cermin tersebut. Jadi, perlu kita hati-hati setiap masa kerana diri kita sentiasa memberi pantulan imej muslim kepada orang ramai.

2. Boleh berhabuk dan berdebu - Cermin tidak boleh memberi imej yang sempurna dalam keadaannya berhabuk dan berdebu. Jadi, walaupun imej kita baik tetapi badannya penuh debu atau kotor, ia tidaklah dapat memberi imej yang baik sepenuhnya.

Anda ada idea lagi tentang ciri-ciri cermin? Boleh kongsikannya dengan saya.



Sumber: Isi-isi tentang cermin ini diambil dari khutbah jumaat pada 16 November, Riley Smith Hall, University Student Union, University of Leeds. http://ibnulatef.iluvislam.com

*Azree Hanifiah merupakah salah seorang penulis jemputan iLuvislam.com. Beliau kini merupakan seorang pelajar kejuruteraan di UIAM. Artikel dipetik daripada blog beliau.


Monday, June 30, 2008

In nearly all the western countries including Europe, the primary choice for meat is pig. There are a lot of farms in these countries to breed this animal. In France alone, Pig Farms account for more than 42,000. Pigs have the highest quantity of fat in their body than any other animal. The following report by a medical practitioner reveals the extent to which pig fat might be unknowingly consumed by Muslims throughout the world.

One of my friends, Shaikh Sahib works in Pegal, France, in the Department of Food. His work is to register all makes of goods, foods and medicines. Whenever any company is putting something in the market, its ingredients have to be approved by the Department of Food, France, and as Shaikh Sahib works in the Laboratory Quality Control, he knows about the ingredients. Many of these ingredients contain scientific names, but some have mathematical names, like E-904, E-141. At first, when Shaikh Sahib came across them, he was curious and asked his Department Incharge, who was a French, and he replied, Just do your job. Dont ask questions.

This aroused suspicion in Shaikh Sahibs mind and he started looking-up for them in the files. What he found was enough to astonish any Muslim in the world. In nearly all the western countries including Europe, the primary choice for meat is pig. There are a lot of farms in these countries to breed this animal. In France alone, Pig Farms account for more than 42,000. Pigs have the highest quantity of fat in their body than any other animal. But Europeans and Americans try to avoid fats. Thus, where does the fat from these pigs go? All pigs are cut in slaughter houses under the control of the department of food and it was the headache of the department of food to dispose of the fat removed from these pigs.

Formally, it was burnt (about 60 years ago). Then they thought of utilizing it. First, they experimented it in the making of soaps and it worked. Then, a full network was formed and this fat was chemically processed, packed and marketed, while the other manufacturing companies bought it. In the meantime, all European States made it a rule that every Food, Medical and Personal Hygiene product should have the ingredients listed on its cover. So, this ingredient was listed as pig fat. Those who are living in Europe for the past 40 years know about this. But, these products came under a ban by the Islamic countries at that time, which resulted in a trade deficit.

Going back in time, if you are somehow related to South East Asia, you might know about the provoking factors of the 1857 Civil War. At that time, rifle bullets were made in Europe and transported to the sub-continent through the sea. It took months to reach there and the gunpowder in it was ruined due to the exposure to sea. Then, they got the idea of coating the bullets with fat, which was pig fat. The fat layer had to be scratched by teeth before using them. when the word spread, the soldiers, mostly Muslim and some vegetarians, refused to fight. This eventually lead to the Civil War. The Europeans recognized this fact, and instead of writing pig fat), they started writing animal fat. All those living in Europe since 1970s know this fact. When the companies were asked by authorities from the Muslim countries, what animal fat is it, they were told it was cow and sheep fat.

Here again a question arose, if it was cow or sheep fat, still it is haram to Muslims, as these animal were not slaughtered as per the Islamic law. Thus, they were again banned. Now, these multinational companies were again facing a severe drought of money as 75% of their income comes from selling their goods to Muslim Countries, and these earn billions of Dollars of profit from their exports to the Muslim world.
Finally they decided to start a coding language, so that only their Departments of Food Administration should know what they are using, and the common man is left lurking in the dark. Thus, they started E-Codes. These E-Ingredients are present in a majority of products of multinational firms including, but not limited to - tooth paste, shaving cream, chewing gum, chocolate, sweets, biscuits, corn flakes, toffees, canned foods, fruit tins, and some medications like multi-vitamins. Since these goods are being used in all Muslim countries indiscrimately, our society is facing problems like shamelessness, rudeness and sexual promiscuity.

So I request all Muslims to check the ingredients of the items of daily use and match it with the following list of E-Codes. If any of the ingredients listed below is found, try to avoid it, as it has got pig fat.

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252, E270, E280, E325, E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E570, E572, E631, E635, E904.

It is the responsibility of each and every Muslim to follow the Islamic path and also keep his fellow followers informed of anything that he comes across. May Allah help us lead a halal life.
(Contribution courtesy: Ayesha Siddiqua, Gulbarga)


Source: Young Muslim Digest, March 2005

*not all chocolate and chips contain the pig fat, but better we check it before puchasing...take care
*i'm not try to promote certain2 company,they did not give any benefit to me but as a muslim, its my duty to tell others to be carefull...listen or not its up to you, the choice is yours.

Wednesday, June 11, 2008

CiNtA AgUnG

Cinta Agung
Album :
Munsyid : Qatrunnada
http://liriknasyid.com


Ya Allah Engkau Tuhanku
Tiada Tuhan melainkan Engkau
Engkau cinta Agungku
Nabi Muhammad pesuruh-Mu

Ya Allah Engkau sumber bahagia
Engkaulah Sumber keselamatan
Ya Allah Engkau sumber keamanan
Engkaulah segalanya

Ya Allah Engkaulah pelindungku
Engkaulah sumber rizkiku
Di waktu sakit Kau sembuhkan
Di waktu lapar Kau beri makan

Ya Allah Engkau Cinta Agungku
Cintaku haraplah dibalas
Ya Allah Engkau Cinta Agungku
Janganlah cintaku tidak dibalas

Jangan biarkan ku tanpa pimpinan
Pimpinlah aku ke jalan yang benar
Kepada Engkaulah harapanku
Janganlah hampakan perasaanku

PjkN- sg. udang melaka

PJKN stands for PROGRAM JATIDIRI KESUKARELAAN NEGARA...

it is a program that a bit similar to PLKN or known as national service but shorter period. the program only held for ten days. i was appointed to become one of the facilitator. it was a unique program, i say so because the participants are not only from malay student but also involve one iban guy, one indian girl with 6 other indian boys and nearly 60 people of "org asli" can we said that they are malaysia origin people? this is my first time i involve with org asli,they are sweet,shy in front of others but very sporting in their clique, very punctual with time, and talented of course. this is the first time for my brothers n sisters from taboh naning joined a program outside their hometown.

PJKN is a platform for this kids to learned how to be a volunteer, how to appreciate senior citizens especially their parents. we had visited the rumah seri kenangan cheng..it is an old folks home, so many students and even the facilitator and working committee cried badly, of course we all felt the sadness that shared by this senior citizens. most of them still have family members, but they been sent there because their kids don't want to take care of them anymore. i did not cry, because i don't want to make these aunties and uncles to become more sad...we visit them to cheer them,to make them happy, to let them share their feelings, to listen to lend our shoulder for them to cry and of course to let them feel there are so many people still love them..even thought only for one moment, one day or even one second,there will always someone care for you, me and them. of course i also feel sad, i have feelings too,but i'm glad because my father had already meet Allah, he no need to face all this situation, my mom once said to me after my dad passed away, "one day, you'll be the one who is going to sell me, and you are the one who sent me to the old folks home" ~if i follow my hot tempered surely i will answer,why should i sell u? u already old enough,nobody wants you, you don't have energy anymore to work hard..old people should just stay at home and rest. it's true what,to pick up a glass also sometime old people can't do that,how are they going to cook,to wash clothes? why my mom hate me so much, i dont know n i dont want to know,tired already to search for answer, i just do my duty as a child, i have credit i'll sms or call, i have more money i went back to my hometown. if not i just keep quite in melaka,do some work to gain some income.

in rumah seri kenangan,they wash their own clothes for those who still can walk n have some energy, there is one uncle, he paralyze already, half of his body can't functioning. but yet still slowly he do some gardening, the garden that he take care is so clean n beautiful..
there also one auntie,she been cheated by her best friend after her husband died,its a long story, but she remind me thousand times i think,don't trust anybody 100% u must have a doubt here n there a bit, but not sooo doubtful. i cry hardly in the bus n when i reach the hostel, i let go my feelings. i promise myself, if anybody in my big family wanted to throw their parents, i will be the one taking care of all my aunts and uncle, i must be rich so that i can hired enough maid and nurses to take care of my love one especially my granny..wish she have a long life.

PJKN in full with visit,we visit the CM office, and we had a a short briefing about the function of the DEWAN RAKYAT,i'm not sure how to translate,but something got to do with melaka government, then we had a visit to putrajaya, kementerian hal ehwal dalam negeri..it is interesting,the rate of crime in malaysia keep increasing from time to time,its scared me. i should learn my taekwondo again, we must protect ourselves. don't rely on others.

there's a lot of activities being held in this program, i really enjoy it even though i have a lot of work n i get sick because keep shouting to wake this kids up for morning prayers..it makes me feel really tired but fun, and i believe all this kids also enjoy the program..we get responses from the org asli officer who is one of our committee, they wanted to join other program organized by us.. i really happy because on the last day,everyone can hug each other(guy with guy and girls with girls) to say good bye and hope the friendship will remain forever..

and tomorrow i will visit the org asli village because tomorrow is dasira's birthday,she is in the group that i handle..miss them so much already, still don't know what to wear to meet them tomorrow..i'll tell u what happen tomorrow key...
erm i dont have a softcopy picture me with them, if i get it i will upload key..

~sometimes we won't get love from people who suppose love us..but love is out there and it is for everyone...stop seeking love from those who never wanted to love you...seek love from those who care...Allah loves is always there and its never ending love...~

Sunday, May 11, 2008

SaYa xNaK bErSeDiH......

Jangan Bersedih Wahai Sahabatku
www.iLuvislam.com
dihantar oleh: khalifah89


“Janganlah kamu bersedih, sesungguhnya Allah sentiasa bersama kita..”
(Surah At-taubah, ayat 40)


Kesedihan itu hanya akan memadamkan api motivasi, membunuh semangat dan membekukan jiwa. Dan kesedihan itu ibarat demam yang membuat tubuh menjadi lemas dan tak berdaya. Mengapa berlaku sedemikian? Kerana kesedihan hanya memiliki daya yang menghentikan dan bukan menggerakkan. Rahsia untuk menghidari itu semua adalah dengan menanamkan prinsip bahawa kesedihan adalah sesuatu yang boleh ditangani, bukan sesuatu yang tidak boleh dikawal hingga kita harus menyerah kepadanya. Kesedihan juga sama sekali tidak mendatangkan manfaat bagi hati, bahkan ia merupakan sesuatu yang amat disenangi syaitan. Oleh itu, syaitan selalu berusaha agar seseorang hamba itu bersedih utk menghentikan setiap aktiviti dan niat baiknya.


Dapatkan lebih banyak gambar menarik di sini.


Bukan dicari-cari


Kesedihan itu bukanlah sesuatu yang dicari-cari dan bukan pula sesuatu yang kita semua harapkan, bahkan ia tidak mendatangkan sebarang manfaat. Oleh itu, Rasulullah s.a.w. sentiasa memohon perlindungan dari Allah agar dijauhkan dari kesedihan. Baginda selalu berdoa seperti berikut : “Allahumma inni auzubika minal hammi wal hazan..”; maksudnya: “ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari kecemasan dan kesedihan..”

Kesedihan boleh mengotori kehidupan dan juga merupakan suntikan beracun yang berbisa bagi jiwa yg membolehkan mengakibatkan kelesuan, keluhan, dan kebingungan. Kesedihan juga boleh membawa kepada kemurungan yg menggelapkan hati dan akan membuat keseluruhan keindahan menjadi layu. Dengan kesedihan, keadaan yang baik berubah menjadi buruk dan kehidupan yang menggembirakan menjadi mati kerana kesedihan pada akhirnya akan menumbuhkan sifat pesimis dan penyesalan. Namun begitu, pada tahap tertentu kesedihan memang tidak dapat dihindari dan ia pasti akan dilalui oleh seseorang. Oleh itu, disebutkan bahawa para ahli syurga ketika memasuki syurga akan berkata ; “..alhamdulillahhillazi azhab annal hazan..” ( Surah Fathir, ayat 34 ) “segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan dukacita kami..” Ini menunjukkan bahawa mereka semua pernah mengalami kesedihan ketika hidup di dunia dulu.

Kesedihan Mendatangkan Pahala

Berbagai musibah lain juga turut menimpa mereka tanpa ada pilihan bagi mereka untuk menlak atau menerimanya. Apabila kesedihan itu datang, tidak ada kemampuan bagi jiwa untuk menghindarnya, maka kesedihan itu justeru akan mendatangkan pahala. Ini kerana kesedihan merupakan sebahagian daripada musibah atau cubaan. Oleh itu, ketika seorang hamba ditimpa kesedihan hendaklah ia sentiasa cuba melawannnya dengan doa dan cara-cara lain yang dapat mengusir kesedihan tersebut.


sumber : buku 'jangan bersedih' , pengarang : dr aidh bin abdullah al-qarni


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Thursday, May 8, 2008

ada sesuatu yg ingin saya kongsi dengan semua...
Perbualan antara dua orang sahabat yang baru berkenalan selepas menghadiri Seminar Keluarga Bahagia.

ABC: Susah betul hendak cari isteri solehah. Macam hendak cari gagak putih.
Alifbata: Memang sudah hukum dunia, yang berharga itu susah hendak dapat. (Cuma tersenyum) saudara sudah kahwin?

ABC: Belum lagi.
Alifbata: Kenapa? Belum dapat yang solehahkah?
ABC: Saya sudah 28 tahun. Sepatutnya umur 25 sudah kahwin… maknanya sekarang ini saya sudah terlajaklah.

Alifbata: Oh, begitu..... biar terlajak usia, jangan tersalah pilih! (sambil mengusik)
ABC: Hendak cari yang betul-betul solehah bukan senang.
Alifbata: Kalau tidak jumpa, macam mana?
ABC: Itulah yang saya pening sekarang ini. Syarat-syarat yang saya buat ini susah sangatkah?
Alifbata: Apa syaratnya?

ABC: Syarat-syarat wanita solehah… mesti solat, taat ibu bapa, berakhlak, tutup aurat, pandai mengaji, puasa sunat….
Alifbata: Macam itu tidaklah susah… ramai yang ada syarat-syarat macam itu.
ABC: Itu yang lahiriah. Yang paling penting bertakwa.
Alifbata: Macam mana pula hendak ukur takwa itu?
ABC: Itu yang pening. Takwa itu dalam hati. Ini soal hati. Tetapi apa boleh buat, saya hendak juga isteri solehah, isteri yang bertakwa!

Alifbata: Mahukah sekiranya saya bagi tip mudah hendak dapat isteri solehah?
ABC: Saya tidak faham. Bagaimana kita boleh nilai calon isteri tanpa menilai syarat-syaratnya? Bukankah itu panduan daripada hadis?
Alifbata: Untuk dapat isteri solehah, jadikan diri kita dahulu calon suami soleh. Cuba cari ciri-ciri suami soleh, bina semua ciri itu dalam diri kita. Bina sahsiah, lahiriah seorang lelaki soleh kemudian muhasabah pula soal hati. Ukur iman dan takwa kita.

ABC: Hendak ukur iman & takwa kita? Susah tu. Itu soal maknawi.
Alifbata: Tetapi, jauh lebih mudah daripada hendak ukur iman dan takwa orang lain. Semuanya terletak pada diri kita sendiri. Lebih cepat kita bina sifat-sifat lelaki soleh, tingkatkan iman dan takwa… lebih cerahlah peluang untuk dapat isteri solehah. Semuanya atas usaha kita sendiri. Sebelum ini, kita selalau bincang berkenaan menilai diri orang lain. Itu yang kita silap. Bukankah Allah sudah jamin, lelaki beriman untuk wanita beriman Lelaki soleh jodohnya wanita solehah. Insya-Allah.

ABC: Jika begitu, saya kenalah berhenti cari wanita solehah kerana hendak jadi lelaki soleh?
Alifbata: Bukan begitu. Lebihkan hendak jadi lelaki soleh sambil itu teruslah cari isteri solehah.
ABC: Ok juga kalau begitu! Serampang dua mata.

Alifbata: Satu lagi, berpada-padalah dengan piawai solehah saudara itu. Jangan terlalu tinggi. Nanti tidak tercapai. Cukuplah dengan tahap sederhana.
ABC: Maksudnya?
Alifbata: Jangan terlalu ideal menilai calon isteri kerana sifat-sifat solehah itu on going process (dibina secara berterusan). Mungkin sebelum kahwin tahapnya rendah sedikit, tetapi dengan pimpinan suaminya nanti, tahap solehahnya boleh diupgradekan lagi.

ABC: Boleh lebih kuranglah kalau macam itu ya?
Alifbata: Cara itu salah. Panduan dan ajaran islam mudah. Tetapi bukan alasan untuk dipermudahkan.
ABC: Apa kaitannya dengan perkara yang kita bincang sekarang ini?
Alifbata: Begini, saudara perlu lebih ketat dalam menilai diri saudara. Jangan ambil mudah soal iman & takwa diri saudara. Letakkan piawai tinggi untuk diri saudara. Bukankah lelaki akan jadi pemimpin rumahtangga? Penilaian calon isteri sepatutnya rendah sedikit. Nanti senanglah hendak bentuk apabila sudah jadi isteri kita sendiri.

ABC: Oh, baru saya faham.
Alifbata: Baguslah jika begitu. Sayangnya kebanyakan lelaki menilai sebalikya. Untuk dirinya dinilai dengan piawai soleh yang rendah. Tetapi untuk calon isterinya dinilai dengan solehah yang tinggi. Itulah silapnya.

ABC: Alhamdulillah, saya harap jodoh saya akan tiba nanti.
Alifbata: Amin. Tamatkanlah penantian solehah itu dengan mempercepatkan pembinaan soleh diri.

Tetamu senja: Bertanya kepada diri sendiri, adakah aku sudah cukup baik untuk mengharapkan yang terbaik? Kita memang pandai menilai orang lain dan kita selalu lupa untuk menilai diri sendiri.

Ramai Orang Kenal Diri Orang,
Tapi Tidak Kenal Diri Sendiri,
Sebab Itu Orang Sibuk Memikirkan Kecacatan Orang Lain Daripada Kecacatan Diri Sendiri!

~pesanan buat diri sendiri dan semua...~

MEnJaGa HaTI...

Yuvie ft Nuno - Menjaga Hati Lirik :-
masih tertinggal bayanganmu
yang telah membekas di relung hatiku
hujan tanpa henti seolah pertanda
cinta tak di sini lagi
kau tlah berpaling

reff:
biarkan aku menjaga perasaan ini, ohh
menjaga segenap cinta yang telah kau beri
engkau pergi, aku takkan pergi
kau menjauh, aku takkan jauh
sebenarnya diriku masih mengharapkanmu


masih adakah cahaya rindumu
yang dulu selalu cerminkan hatimu
aku takkan bisa menghapus dirimu
meski ku lihat kini
kau di seberang sana

repeat reff

andai akhirnya
kau tak juga kembali
aku tetap sendiri
menjaga hati

repeat reff [3x]

sejujurnya diriku masih mengharapkanmu

~sekarang masa aku nak jaga hati aku sendrik...
care for myself...
my final exam yg jauh lebih penting~

MenJaga Hati....???


as u all know that last friday i meet encik haril at his office...then, saturday he pick me up at tnies's house...suppose he said that he will be in his office for few hours then we can the rest of the day together... on the way going to his office, we had a fight..about anis..i wandering why we fight about her..he keep wanted to talk about her and "menangkan dia ".. i felt very bad, why he wanted me to accompany him if he misses that gurl.. go spent ur time and everything with that mak lampir...

sorry to all i will be rude in this post because that mak lampir really pissed me off. dah laa en hairil tak habes menangkan minah tu..keep reading minah tu nyer sms..pastu dok sebok sakit hati...kang klu kata bangang ngamok..stop using me lah..tunggu dia bz ngan kerja dia kat office sampai kul 8 lebey baru leh gerak..nak kuar apanyea.. takkan nak tgk midnight...nak mampos..pastu dia beria2 ajak makan kat kampung melayu..haiyoo..jalan kat situ serabut kot..pergi jugaklaa..sebab dah takdak idea nak makan kat mana.. masa makan elok jek gelak2 happy2..alih2 lepas makan tu...on d way nak balik umah ntie banyak citer lak mamat nie..satgi2 salah jalan..satgie2 bawak slow mcam siput...hangin jek, kita nie dah laa menumpang umah family bukannyea umah bujang..boleh nak carik gaduh masa tu..kau siapa ngan aku nak gaduh2?? aku bukan awek kau laa.. geram sungguh.. dok bergaduh ngan dia sampai kul 12 lebey..haish..last2 suma org dah tido..agak lama laa jugak call tnie n angah..supaya dpat masuk..

esok pg apa lg..memang kena marah ngan suma org laa..walaupun derang cam buli2..tp i know they all tak suka..apsal laa encik hairil nie suka buat sesuka hati..geram2..sangat geram...pastu ahad memang mak tak kasik kuar langsung laa ngan dia...
pastu konon dia pujuk..so org layan tak berapa layan sangatlaa...isnin goes well..buat kerja suma.. selasa..kul 3 my mak tiba2 call cakap masuk sepital nak bersalin dah...suddeenly teringat kata2 kin, risau gak,kang tak keluar pulak anak sedara aku tu...so amik wudhu' n solat n bacakan yassin utk kakak....alhamdulillah, elok selesai baca yassin, baby kakak kuar..wallahualam laa kan ..tak tau laa tu semua kuasa Allah..yg penting aku buat apa yg patut..

so lepas tu siap2 g klcc jumpa kak sarah...sebab lepas tu terus gerak pi klang nak tgk kakak..
bawak laa baju dua tiga helai...ingat nak tido ngan kakak..alih2 abg suh ikut dia balik kl..sebab kononnyea nak dekat exam..pastu tiba2 laa dia bising kenapa tak study group kenapa individu..hello setiap org tak sama caranyea.. klu dah study group dok jadi merapu jek... better study sorang..elok2 aku tenang kat kl nie aku dah sakit hati.. then semalam g jemput mak kat pudu..n bawak pi jumpa akak..tiba2 abg blame aku sapa suh tak bawak baju klu nak tido ngan akak..bangang laa org tua nie..masa aku bawak baju n nak tido kat kakak aku ko kata tak payah..depan mak kau nak tunjuk aku tak concern laa...sakitnyea hati..tuhan jek yg tahu..teringin nak maki dia depan suma org kat situ..bengang2.. dah laa tu,masuk arinie dah dua hari aku terkurung kat umah dia.. kunci umah tak tinggal.. dgn benda makan ada apa jek..selamat laa aku nie reti modified..tapi larat ke nak makan bebola ayam ngna telur jek..haih..benda simple camtu takkan aku nak kena cakap jugak..klu ko tinggal kunci umah leh jek aku pergi pasar kat lestari tu beli benda utk aku masak..pastu semalam org maskkan nasi goreng bukannyea nak makan sangt...buat bodo jek...huh geram tol.. dia ingat aku nie apa..

esok aku nak balik melaka..tinggal laa dulu barang2 aku kat umah tnie tu..geram tahap maksimus... dah laa pulak tu si mak lampir tak guna tu dok carik pasal ngan aku kat friendster, bodoh punyea pompuan..kau dah ada jantan lain..pergi laa layan jantan tu..apsal kau nak kaco aku..dah laa dulu kau rampas balak aku...geram sangat...
pastu leh laa pulak en hairil tiba2 jd sangat baz..online tak, sms tak, ym tak, call jgn harap laa kan...pastu kita call hp off...apakah??? tang ang dok sedih pandai carik aku..tang hang dah tak sedih..lupakan aku..campak aku tepi jalan camtu jeklaa...

bila aku kata..hubungan kita tak mungkin akan berbaik semula n takkan sampai kemana ...degil, nak gak give a try...finally sapa yg sakit hati n makan hati?? aku jugak..
huhuh aku cuba nak happy kan semua org tp last2 aku jugak yg dilukai..disakiti dan diperlekehkan..benci benci benci... sapa yg aku benci pun aku tak tahu...tp i',m totally unhappy sakit jiwa raga nie suma...

Friday, May 2, 2008

LoVe iS ComPlicaTeD....

good evening everybody....
i now at my friend office skali in setul timur...
both my bestfriends working here..one is tnie and another one is encik hairil..
but today tnie went to perak with her boss to do an evaluation towards spikers there...
final presentation if i'm not mistaken..
now i at encik hairil partition, waiting for him to finish his job and sent me to
sg. besi...adeih..waiting is booooring

today is tnie mama's birthday....happy 58th birthday mak..we love u soo much..still could not figure out what should i gave u as a present...

erm..today i started my day very early..so that angah wont hambat me
i accompany tnie to bandar tasek selatan star lrt, then i go to KPTM KL alone
supposed to meet ustaz marzuki and settle regarding my KOMASA check but ustaz was very busy and the matter are not settle..
i go to language department hopping my beloved lecturer miss saaniah will be there...its been long time since i last saw her...its sad to hear that she lost her older sister last wednesday(al-fatihah)
wanted to call her..but maybe tomorrow...and i'm glad to hear that she adopted a girl..
at least she have friends at home and at least that will make her busy...
i'm not trying to busybody...but is it trend or what? a career women tend to adopt a child..
are we lack of guy in malaysia or there is no more good guy around?
the girl are too choosy or the guys always take advantage towards us? i'm not happy with this situation...married women did not allowed their husband to remarry..then how bout girls out there who did not meet their soul mate? i'm not promoting polygamy but what happen to me if let say i have to face the same problem... wallahualam

then i try to search for my other lecturer..luckily pn rosmawati around...so we had a long chat...so many things she share with me...i'm so happy i can meet her..she is so garang actually but at the same time so lovely..hehehe we talks nearly about everything..she show me pictures of her visiting europe..so nice of her.. then pn wan asiah joining us gossiping and chatting...not forgotten they ask about me n encik hairil..i donno where they heard that i'm and encik hairil already engage...nak mampuih ngan mak ko..hehe i just say i have no comment regarding us..

just now encik hairil show me the girl from sg buloh that he always tell me about...she soo pretty..sweet and i like her..that is my first comment since i di not even talk to her..but she have such a beautiful smile..and it look sincere not that fake creepy type..
i hope she is beautiful inside out...i try to encourage en hairil to get to know her
and flirt around a bit...but he just smile..and i don't understand the meaning of that weird smile..lantoklaa labu..hehhe

erm..i dont think he should just let go the opportunity that is right in front of his eyes. "peluang hanya datang sekali".. i believe he should grab this opportunity..haish tak makan saman this encik..

i don't know what he want from me..just know he bebal2 around with me just because i accompany suhaila to MARA..if he agreed that me and him is best friend..please act like one..
maybe he just tension with the pressure from his workplace...seriously this office is quite boring for me...empty table..only one laptop...he didn't provide a good working environment...i feel like i'm in a box..empty box which people keep wandering around..go here there anywhere...

am i stupid to come here to kl..and pujuk him? just because he had a very bad broken hearted? we should care for a friend right? do i love him? yes...but as what? friend i guess...
can we be together like before? i don't think so i want that...but as pn rosmawati from KPTM said..let it be..if he is mine we will be together forever like what it suppose to be..

i don't want to tide him to me...i want him to be happy..i want everyone be happy even though we don't have girlfriend or boyfriend...wanted everybody to appreciate people around them...love them and care for each other...like what it suppose to be..

Wednesday, April 23, 2008


my precious 2nd cousin n me



Kalau dah tak suka, pulangkanlah

Surat PembacaMat_Bon writes "

Artikel ini dari e-mail yang diterima dari seorang kawan. Setelah membacanya, saya rasa elok juga berkongsi dengan rakan-rakan buat menilai sejauh mana perhatian dan kasih sayang kepada keluarga kita.


Teruskan membaca.

Sebuah kisah untuk renungan kita bersama..........


Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar
automatiknya terbuka. Perlahan kereta di halakan ke dalam garaj. "Horey! Papa balik!" Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.

"Tepi! Bahaya tau tak?" Jeritnya.



Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.


"Aimin bawa adik ke belakang." Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut
terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

"Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita," pujuk Laila.

Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.


"Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat!
Tutup paip tu! Buka shower!" Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya. "Asal saya balik rumah mesti bersepak. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?" sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.



"Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman." Balas isterinya lembut..



"Fail saya kat depan tu mana?"


"Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan."

"Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi." Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu. Suasana sepi kembali.


Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya.

"Laila." Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.

"Saya nak ke out station minggu depan."

"Lama?" Soal Laila.

"Dalam seminggu."

"Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?"

"Budak-budak? "

"Ikut jugalah."

"Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana.
Tengok masa kat Legacy dulu tu."

"Masa tu Amirul kecik lagi." Balas Laila. Wajahnya sayu. Dia masih
berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul erpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi.
" Bolehlah Pa ! Lama sangat kita tak ke mana-mana." "Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung," Muktamad! Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

"Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka
bakar abah ambik bagi kamu!"

"Manalah saya ada masa.." "Takpe..pegang dulu. Kalau tak suka
pulangkan balik!" Dia tersentak dari khayalannya. "Kalau tak suka pulangkan balik!"

Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir. Tahukah bapa
mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma.. "Mizi, makan!" Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. "Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah." "Papa! Makan!" Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya. "Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?"

Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya
tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.

"Awak masak apa?"

"Mama masak sup tulang dengan sambal udang!" jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.

"Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!"

"Papa nak ke mana?" Soal isterinya perlahan.

"Keluar!"

"Mama dah masak Pa!"

"Awak saja makan!"

"Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!"

Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai
mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan. "Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?" Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi. "Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan." "Abang tak suka tengok papa marah-marah. "
"Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan ?"

Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila
menjeling. Di hati kecilnya turut terguris Besar sangatkah dosanya
hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.

"Laila.." serunya

"Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita
tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit
kau nanti." Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.

"Sunyi pulak rumah ni mak,"

"Lama-lama kau biasalah."

Airmatanya menitis laju. "Kalau tak suka pulangkan!" Dia rasa
terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.

"Papa beli apa untuk Aiman?" Soal Aiman sebaik dia pulang dari
outstationnya.

"Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang
tu."

"Tak ada lah?"

"Ingat papa ni cop duit?"

Aiman termanggu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika
kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.

Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang
tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya. "Awak tak sihat ke?"

Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.

"Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi." Aimin mencelah di antara
perbualan kedua ibu bapanya.

Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan
berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

"Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu
tak tumpah tak sah!" Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.

Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis.
Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman dipukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

"Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!"

Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam
pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

"Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang
bukan-bukan. " Ujar Laila perlahan

"Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana , kecah barang. Gila apa?" Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

"Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni." Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang. Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah. "Celaka betul!" Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja. "Abang!"

"Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!" Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi
sedikit pengajaran pada anak-anak.

"Pak Ngah, Eddie nak balik!" Shamizi terpana. Dia mengangguk. "Kak
Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti." Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A.

"Papa nak ke mana hensem-hensem gini?" Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat.
"Wangi-wangi lagi. Dating ye?"

"Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff." Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.

"Ikut boleh?"

"Dia tak ajak family. Staff only!" Terangnya sedangkan difikirannya
terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang.
"Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami."

"Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini,
panjat itu ini. "

"Papa pesanlah..."

"Nantilah besar sikit." Dalihnya.

"Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak
ikut pergi mana pun."

"Lagi senang.. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,"

Laila terdiam. "Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki."

"Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik." "Mama tanya sikit boleh?"
Dia mengangguk "Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?"

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.

"Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik," ujar Mr. Kwai, tuan rumah.

Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu.. Anak-anaknya pun
nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

"Kalau tak suka pulangkan!" Kata-kata itu semakin keras di fikirannya.
Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian. "Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan! " Laila merenungnya dalam.. Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa
sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah.
Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus enghadapi
sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan.. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil. Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa.. "Kalau tak suka pulangkan,"

Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak
pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat
anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila. Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya. Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah. Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya..
Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..

Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan.

--


♥♥ Jika kebahagiaan sidia bermakna kita terpaksa melepaskan sidia maka biarkanlah itu terjadi ♥♥
♥♥ Kerana melihat kebahagiaan orang yang dicintai jauh lebih baik drpd
kita berada dekat disisinya tetapi tidak memiliki cintanya ♥♥

Tuesday, April 22, 2008

kenapa laa manusia2 nie suka mengambil kesempatan?
memperdayakan org lain?
tak bertanggung jawab?
sakitnyea hati...
kenapa harus bersifat tamak? pentingkan diri?
pening pala sungguh

Saturday, April 12, 2008

Follow My Dreams

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... kebizian terserlah,huhu mari pergi kayak ptg nie!!
assalamualaikum,
saya telah berjaya menyelesaikan satu assignment pukul 4.30 pg td..alhamdulillah
and hari nie kita proceed dgn basuh baju n kemas bilik diikuti study utk kuiz pada hari isnin..
sebab ptg nie saya nak g main kayak diikuti menemani kawan saya yg dtg ke melaka atas urusan kerja berjalan2 sebentar...hehe
sekarang marathon menjelang final..

april:
14/04 - kuiz tmt
15/04 - submission trq
18/04 - submission tmt (yg baru diupload last friday..huwaa)
19/04 - midterm tmt
25/04 - submission ob (yg markah midterm ku hampeh)


mei:
16/04 - final tmt
16/04 - final ob
24/04 - final trq

then cuti sampai laa 14/6 lalala
balik kampung ho ho balik kampung..ho ho ho balik kampung hati gusar...
adeih...my big sister akan bersalin hujung bulan 5..so tak tau what should i feel..
boleh kah aku menjaga org bersalin bersama babynyea?? saya tidak tahu
sebab masa mak bersalinkan nana..saya masih kecik.. hmmm

layan....yg penting sekarang utamakan yg utama..i need to score for my finale..
this is my second last sem and it will be...
sudah2 laa tu mengkayakan mmu...
i must finish my study by october than get a job..payback mara loan
i must graduate next year...n masa tu nak mencapai impian2 kecil..
saya nak bawak seluruh family saya dtg graduation saya n i pay for the trip..
nak bawak atok sekali...kita makan kat restoran yea atok...
huhu tp my abah wont be there for me masa graduation...takpo2..
he always be by my side..

ok..sekarang masa memburu impian!

book of the month:



tak tau pasai apa dia melekat...

tp last but not least..

~Follow your dreams..take one step at a time.. don't settle for less, just continue to climb. Like a rose...bloom one petal at a time...~

HIDUP INI TERLALU INDAH UTK DIKESALI!!!

Tuesday, April 8, 2008

Remaja Mencari Dunia part2

assalamualaikum....
huhu berbulan laa jugak amik masa utk sambung...
minta maaf jika ada yg menunggu.. saya baru balik dari janda baik..ada program y2y utk kali 2...
kali ini lebih byk slot kaunseling dan kepimpinan diselitkan...

ramai la adik2 lepasan spm yg join..majoritinyea lelaki...
saya agak sedih terkilan dan marah pun ada jugak...pilu rasa hati tatkala tgk adik2 semuda 17 tahun dgn megah menyedut asap rokok disamping peserta2 yg boleh dikatakan sedikit dewasa...sayang kamu terlalu muda utk terjebak dgn semua itu... bahasa nyea...kasar..gaya nyea...pelik..yg perempuan pun tak kurang jugak... sewenang2 nyea adik2 ini bergurau senda tentang seks..adeih..sebagai kakak dan perempuan saya pulak yg terasa aibnyea..kamu kecik lagi sayang...

maki hamun sesedap rasa..memanggil kawan2 dgn perkataan2 yg menyakitkan telinga yg mendengar..
nak ditampar...dah besar..klu kecik..memang kenalaa... aduh generasi muda sekarang..bimbang pula memikirkan masa depan anak2 sedara saya yg sedang membesar... anak sedara sulung yg bakal lahir bulan 5 ini... macam mana agaknyea situasi remaja semasa dia membesar...lapan tahun mula isap rokok..lima belas tahun jual ganja..sampai sekarang..alasan..mak bapak tak bg duit...

sayang..mereka pandai,berbakat dan hebat..tp disia2kan kerna mengejar wang yg tak seberapa..adikku sayang..kalau kamu jd engineer atau arkitek..beli lah apa saja yg kamu bekehendak dihati kerana kamu mampu....
berbalik kepada forum kkb...ustaz ada cakap dalam dunia ni ramai org boleh beri nasihat..tp tidak ramai yg sanggup mendengarnyea... bukankah kita patut berpesan2 kearah kebaikan dan mencegah kemungkaran... adakah kita terlalu bagus hingga tidak boleh ditegur? mulia sangat kah kita? tinggi sangat kah ilmu yg terpahat didada...nabi pernah berpesan..tuntulah ilmu selagi kamu bernyawa... iklan enfagrow pun ada bgtau..sel2 otak kita tidak semuanyea bercantum...byk lagi tempat kosong kat kepala tu...sudah bykkah ilmu kita?

org kafir selalu bertanya...kenapa org islam very rigid dan menghalang laki2 dan perempuan2 islam utk bergaul bebas sesama mereka? jawapan yg ustaz berikan...kami tidak mahu 1/3 dari penganut kami terdiri daripada anak2 luar nikah... tidak jelas asal usulnyea... ntah siapa walinyea..

Allah jadikan syariat agar menjadi panduan kepada kita dlm mengharungi kehidupan...macam undang2 jalan raya dibuat supaya kita berhati2 dan utk elakkan kemalangan..walaupun ramai yg macam bagus..buat jalan raya tu macam dias eorang yg bayar road tax... tak kesah klu dia accident sorang2 sebab mungkin tiada siapa yg perlukan dia dlam hidup ini..tp org lain yg dia libatkan..tak pernahkah mereka terfikir..byk sungguh track2 racing yg kerajaan dah bina entah kenapa taknak diguna..

terdapat 3 kategori pelajar dlm dunia ni:

1. yg tahu belajar sahaja dan tidak pernah mempedulikan keadaan sekeliling..
-bahagiakah mereka hidup tidak ubah seperti robot? pergi kelas balik kelas..belajar

2.yg suka berfoya2, mereka ini akan mendapat dunia tp akhirat tertinggal..
-enjoy sana sini... ada sugar daddy bagai..bg yg tahu..perkara2 ini selalu berlaku..

3.yg jenis seimbang...mencari dunia dan akhirat..dua2 pun dapat... -insya-allah iman mereka akan kekal...dan sikap baik itu juga kekal..

cuba perhatikan kedaan sekeliling kita...inikah harapan negara? akukah yg bakal pimpin negara? terus terang saya tahu saya bukan tergolong dlm org2 yg bijak pandai apatah lagi wara' jauh benar perkataan itu dari fitrah hidup saya..tp saya sentiasa berharap dan berdoa agar suatu masa nanti saya akan jadi seorang anak isteri dan ibu yg solehah...saya berharap akan lahir pejuang islam dari rahim saya...saya cuba memperbaiki diri saya...step by step..

kita semua harus ambil inisiatif... sebab kita tak tahu berapa lama lg kita akan hidup dimuka bumi ini..
mari kita mulakan dari rumah kita sendrik...ini impian saya dari kecik2...sediakan ruang solat bejemaah di dalam rumah..jadikan tempat itu tempat beriabadat...sediakan al-quran, iqra', al-maksurat dan buku2 keagamaan termasuk majalah2 agama...kerana saya diberitahu..sekiranyea seorang perempuan yg didatangi haid beriktikaf di ruang ibadat rumahnyea...sama seperti dia beriktikaf di masjid... sungguh mudah Allah swt mengurniakan ganjaran pada kita... marilah kita sama2 memupuk akidah islamiah dalam diri kita keluarga kita.... insya-allah andai kita mulakan...pasti ada yg sejuk mata memandang dan mengikut... saya tak suruh kita jadi typical muslim yg sgt rigid...mula laa pelan2 dan step by step... jadilah ibarat ros..yg mekar kelopaknyea satu persatu... alangkah indahnyea jika kita dapat mencapai kesempurnaan iman sesempurna mawar merah yg berkembang indah.....

do take care

;;